Vad hände i Kalles hus år 1922?
I den fjärde boken om Kalle Knaster och Miranda kommer en konsthandlare till orten för att leta rätt på tavlor som hans far har målat.
Men allt är inte som det ser ut att vara. Vad hände på Hotell Morgonsolen sommaren 1922? Kalle och Miranda bestämmer sig för att lösa mysteriet, men råkar illa ut och behöver hjälp av sina 1700-talsvänner Piraten och Välling-Ville. Tack vare urmakarspöket Methodius Pünktlich får de lära sig att inte heller spökvärlden är vad den först ser ut vara.
Boken är en levande skildring av skärgårdsbor i Åbolands skärgård under de spännande och turbulenta tiderna 1669-1809. Med sin boplats vid en livligt trafikerad farled var befolkningen hårt utsatt för de krig som fördes mellan Sverige och Ryssland och drabbades av sjukdomar som pest, mässling och tyfus. Mitt i riket levde man sina liv så gott det gick. Männen tjänade kronan som båtsmän, fiskare och lotsar och kvinnorna vallade djur, mjölkade och försökte få maten att räcka till för de oftast stora familjerna. Det här är en bok som väcker känslor och skapar inre bilder hos läsaren.
De vackra illustrationerna är gjorda av Jenny Wiik.
Fjorton dagar om året är ingenting sig likt i Meerike.
Oförklarliga ljud hörs i dimman…
Pianospel, en galopperande häst…
Tvillingarna Zach och Reg knackar på hos sin gammelfaster i kustbyn Meerike en mörk höstkväll.
Huset ligger ensligt vid den vindpinade stranden. Men fastern verkar inte glad över att träffa sina unga släktingar. Och hon ger dem ingen mat.
De få människor som bor i byn är väldigt gamla och beter sig skrämmande. Snart förstår syskonen att någonting är fel. Besöket hos fastern börjar mer och mer likna en mardröm. Zack och Reg inser till sin fasa att det inte går att lämna byn…
Vems skelett är det som ligger i kyrkans källare, och vem är den mystiska flickan som anklagar Zach för att vara ett odjur.
I den tredje boken om Kalle och Miranda gör Kalles mamma allt för att sälja deras hem och Kalle bestämmer sig för att sticka till 1700-talet för gott. Han hindras av Miranda, vilket sätter deras vänskap på spel.
Varför slår en stor flock korpar sig ner i trädet utanför Kalles hus och vad är det för en märklig bok Välling-Ville ber honom ta hand om? En kall vintermorgon ringer en svartklädd dam på dörrklockan, en dam som ger Kalle rysningar
Fiskargubben Elis bor en sam på en ö långt ute till havs. Hans enda sällskap är hunden Poppe och djuren i fähuset. En dag hittar han ett brev, skrivet för länge sedan av hans farfar och efter den dagen är ingenting sig likt på Trollskär längre…… Det bor någon annan på ön, men vem?
Vinden vänder på Trollskär är en bok för hela familjen om livet i skärgården för länge sedan. Det är också en bok om vänskap och om att verkligheten vi lever i kanske inte alltid är vad den ser ut att vara. Det är Carina Wolff-Brandts mest sålda barnbok.
Kirjailija Carina Wolff-Brandt ja kuvittaja Sinikka Siekkeli kiersivät kolme vuotta pitkin Suomen, Viron, Ruotsin ja Norjan rannikoita ja haastattelivat vanhoja saaristolaisnaisia.
Kirjan kaikki yksitoista naista ovat kokeneet sodan kauhut, myrskyt ja tragediat, mutta heillä on ollut myös paljon aihetta iloon fyysisesti raskaissa oloissa, kun ei saatavilla ole ollut sen enempää apua kun nykyajan mukavuuksiakaan.
Kiertomatkallaan he tapasivat Sannan, joka asui sotatoimialueen naapurissa Venäjän rajalla, Karinin joka purjehti matruusina isänsä jahdilla ja Marian, joka jäi eliniäkseen vangiksi Vormsin saarelle Viroo. Svea Kökarin saarelta jär orvoksi kolmetoistavuotiaana, Regina aloitti työnteon jo neljän ikäisenä ja Berta lähetttiin piiaksi Ruotsiin, kun hän oli yhdeksän. Maj-Lis Dyngön saarelta oli kolmekymmentäviisi vuotta kahlehdittuna vaikeasti kehitysvammaiseen poikaansa. Norjalainen Else Helene koki natsimiehityksen kauhut ja Astrid joutui vankileirille. Gjertrud asuu edelleen yksin tunturissa Lofooteilla ja Minda on ommellut vaatteet koko kotikylänsä asukkaille Pykeijassa Varanginvuonon rannalla.
Niin kuin tuulen tuivertama yksinäinen petäjä sinnittelee meren äärellä, niin ovat näidenkin naisten juuret lujasti kiinni peruskalliossa.
Kalle Knaster flyttar in i ett gammalt fallfärdigt hotell med sina föräldrar. Han kommer snabbt underfund med att allting inte är som det ska vara. Varför luktar det tjära i hans skåp? Vem lär hans papegoja nya ord? Varför är hans nya kompis Miranda så säker på att det spökar? Det finns ju inga spöken, eller hur? Då barnen klättrar in i ett litet skåp, hamnar de plötsligt väldigt långt hemifrån.
I tre års tid reste författare Carina Wolff-Brandt och illustratören Sinikka Siekkeli längs kusterna i Finland, Estland, Sverige och Norge och intervjuade gamla kvinnor vid havet. Bokens elva kvinnor har alla upplevt krig, stormar och tragedier men också många glädjeämnen i en fysisk tung miljö utan hjälp och bekvämligheter. Möt Sanna som bodde granne med kriget vid ryska gränsen, Karin som var matros och Maria som blev livstidsfånge på Ormsö i Estland, Svea på Kökar blev föräldralös som trettonåring. Regina började arbeta vid fyra och Berta skickades som piga till Sverige då hon var nio. Maj-Lis var i trettiofem års tid fjättrad vid hemmet på Dyngön med sin gravt utvecklingsstörda son. Else Helene led under ockupationen i Norge och Astrid satt i fångläger. Möt Gjertrud som fortfarande bor ensam högt uppe på ett fjäll i Lofoten och Minda som sytt kläder åt hela sin by vid Varangerfjorden. Likt den vindpinade tallen vid havet, står dessa kvinnor med sina rötter fast förankrade i berget.
Boken Strandsatta – Kvinnoöden från Finska viken till Ishavet blev en enorm succé då den kom ut år 2001. Sedan dess har den sålt i 10 000 ex och hyllats av pressen i hela Norden.
Det händer konstiga saker hemma hos Johanssons. Fia hittar en ko i garderoben och mamma bär sig underligt åt. Då sommaren börjar köper hon sig en hatt och går i strejk. Pappa räddar sommarlovet genom att boka in hela familjen på ett pensionat. Där träffar flickorna en pianotant som skuffar omkring på sin moped inomhus. Varför gör hon det? Varför behöver flickorna ett benrangel?
I den första boken om de påhittiga systrarna Malin och Fia Johansson flyttar familjen in en gammal villa som deras mamma fått ärva av sin gamla moster. Efter den dagen är ingenting sig längre likt. Fia påstår att det finns spöken i skrubben och Malin tror att Fia är en apa på riktigt. Får flickorna den efterlängtade hundvalpen?
En hunds memoarer är den sanna historien om airedaleterriern Brandys öden och äventyr i köket och ute i världen. Brandy är ingen vanlig hund. Om han vill går han på disco, simmar i simhallen eller tar bussen till nya äventyr. Han är snäll och klok, men så otroligt nyfiken att det alltid händer något där han rör sig.
Det är en bok för hela familjen och alla som tycker om hundar.
Konsten att ge ut böcker på eget förlag är en liten handbok som riktar sig till privatpersoner och organisationer som vill ge ut en bok själv. Det är inte en bok i konsten att skriva eller driva ett företag, utan en vägledning i manuskriptets väg till tryckeriet och därifrån till kunden. Författaren Carina Wolff-Brandt från Helsingfors, som har haft eget förlag sedan 2001, varvar praktiska råd med egna erfarenheter av och synpunkter på bokutgivning i Svenskfinland. Boken innehåller också intervjuer med andra författare och små förläggare som frikostigt delar med sig av sina med- och motgångar.
I den andra boken om Kalle och Miranda tar barnen hissen ner till 1700-talet och följer med Piraten på äventyr ut till sjöss. På en söderhavsö råkar de på kapten Longrock och hans sjuttio rövare, som har tagit Välling-Ville till fånga. Kalle och Miranda måste överlista rövarna för att rädda sin kompis. Om någonting går fel kan de inte ta sig tillbaka till nutiden igen.
Malin och Fia grundar världens hemligaste klubb, Silverligan, med sina kompisar Julia och Matilda. De tänker ta fast bankrånare och tjuvar och skrämma folk ibland. Läs hur Malin blir Monsterskrämma med sin nya tandställning och vad som händer då Silverligan hamnar i ett turkiskt ångbad.
För den här boken fick Carina Wolff-Brandt Svenska Litteratursällskapets litteraturpris år 2000.
Knappt har sommarlovet tagit slut då Malin, Fia och mamma börjar planera hur de vill fira julen. De ska ställa till med ett stort släktkalas och fylla hela huset med julpynt. Pappa sätter stopp för planerna då han talar om för familjen att de ska resa bort över julen. Riktigt långt bort.
Det blir ett äventyr som gör mamma alldeles matt. Malin lär sig ord på swahili och Fia vill tämja en elefant. Varför blir Fia så intresserad av dyngbaggar?